Ivan var på besøg igen, og ham og Máni legede i tre timer. Og det var drengeleg i god stil – racerbane…
Vi er startet på vores nye arbejdsmønster, hvor jeg henter ungerne to gange om ugen. Først kørte vi op på kunsthøjskolen for lige at hilse på August, en af lærerne på skolen. Da vi satte os ud i bilen bagefter spurgte jeg Máni hvad han havde lyst til. “Jeg vil grave et hul…” svarede han. Og det regnede og stormede. Men da jeg jo havde spurgt selv, så var der ingen vej udenom – og jeg synes selv det havde sin egen bastante charme at køre til stranden kl 16:30 på en kold, stormfuld og regnvåd tirsdag. Vi samlede også en flot buket tang til mor.
I DK købte jeg endelig et stativ til kameraet. Første test, 30 sek. lukketid, ISO 80, f 4. Ikke noget særligt, men det virker…
Og sidst men ikke mindst er der nu for alvor kommet gang i rugbrødsbagningen igen. Jeg fik en klump af den originale surdej fra Danmark, som nu er omkring 53 år gammel og stammer fra nørrebro. Og det er jo faktisk den som er den mest hemmelige ingrediens. Opskriften stammer fra Svend-Åge, en af de gode kolleger fra min første arbejdsplads som lærer, Marienberg skole. Brødene er solide, og smager supergodt – og mætter lidt mere end det meste islandske brød (de synes hvede er ret fedt heroppe).
Opskriften på to Svend-Åger. 2 brød á 2kg.:
1. dag.
1,5 liter vand
surdej
1 kg rugmel
½ kg hvede
– rør sammen, lad stå. Brug en stor skål, da det hæver.
2. dag.
1 øl – Ceres Malt, Hvidtøl eller porter. Alm. pilsner kan også bruges.
1 kg rugkerner + evt. luxus (solsikke-, valnødde- eller græskarkerner)
rør sammen.
TAG EN PORTION SURDEJ FRA! til næste bagning. Sæt i kæleskab køleskab i pose, da det hæver, eller evt. i fryseren. I køleren kan det holde ca. 3 uger.
Hæld i 2 smurte forme så de er ca. 2/3 fyldte, lad stå i 30 minutter.
Sæt i ovn ved 100 grader i 1 time.
Tag ud, pensl´ med olie (nøddeolie er sikkert lækkert)
Sæt i oven igen, skru op på 175 grader, bag videre i 1½ time.
For det meste slukker jeg bare for ovnen efter 1 time og 10 minutter, og lader dem så stå i eftervarmen til ovnen og brøden er lune – og så skal de på burdet.
Mmmmh, lunt, nybagt rugbrød. Smager fantastisk.
Har du ikke et sample af den ægte nørrebro-surdej? – se her…
Nå, videre – vi snakkes….
- Ingen kommentarer til Ivan plukker tang om natten