En opvaskebørste er hankøn…

Så er jeg ved at blive integreret. Jeg har nemlig fået et bibliotekskort til Reykjaviks yderst velassorterede bibliotek. Og Jeppe, heroppe kan bands komme ned med deres Demo på biblioteket – så udstiller de dem og gør dem lån- og søgbare. Ret smart. Deres sektioner i engelsk litteratur og illustrede noveller (fint ord for tegneserier), dvd’er og cd’ere er overvældende. Og endnu en fin ting, måske også for mig selv: I stueetagen kan håbefulde kunstnere komme med deres malerier, som folk så enten kan leje i en måned for et lille beløb, eller købe. De gør det meget godt heroppe – måske på tide med lidt idé eksport til Danmark?
Ellers er der begyndt at være sjove finurlige sprogligheder. Følgende ord står med store bogstaver rundt om i Reykjavik – helt uden at folk griner eller fniser når de ser dem: Bækur = Bøger. Prúttsala = Loppemarked. Okeýpis = Gratis. Flyvefreja = Stewardesse. Og en computer hedder tölva, et nyt ord som er dannet som en blanding af Völva, som er den Islandske spåkone, og talar der betyder tal (4, 27, 18) dvs: tal-spåkonen! Festligt sprog! Desværre er det så også et kasus-sprog ligesom tysk, hvilket med ikke har en kinamands-chance for at gætte sig til. Om havet, stolen, øjet, huset nu er han eller hun – det må bare komme henad vejen. Men kommer i herop, så er her lidt at starte med. En lille oversigt over deres overbevisende vokalsamling:

De islandske vokaler:
Vokaler Udtale Islandske ex. Danske ex.

a åbent a val, band kaffe, aften
á [au] áin, hátt rav, hav, aflyse
au [øj] Auður ø som i søn + j = [på fr: feuille]
e [æ] kem, ekki sætte, hest
ey/ei [æj] leyfa, leitt lægmand, tæge
é [jæ] ég, flétta hjælpe, Jens
i/y [e] sitja, tyggja hedde, evig, lidt
í / ý [i] ýta, ískur is, rim
o [or] þota, oddur morgen, tåre
ó [åu] fór, Ólafur hoven, overen
u [y] bura, sund flyve, yderst
ú [u] hús, ulfúr ude, lun
æ [aj] særa, ætt segl, plejer, lege
ö dybt ø [ør] löt, Örn lørdag, gør

Já, já. Well, videre med næste video. Denne gang er det en af de tidligere videoer – lidt vemodig i stemningen, men er fra vores ankomst herop – med lidt fra lejligheden…

Og sidst men ikke mindst: 7 nye gallerier er uploadet med billeder. Klik på den lækre islandske bach-terapeut herunder…

- Ingen kommentarer til En opvaskebørste er hankøn…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Discover more from emtekaer.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading