Well. Sønnike skal på efterskole næste år og jeg gik i far-panik. Nu skulle alle sejl sættes ind på at jeg stadig var en relevant stjerne i hans univers og at jeg kunne bruges til andet end at flashe dankortet. Da jeg samtidig mener at fodbold er spild af tid, måske grundet tunge briller og manglende grønsværskills, så måtte vi jo finde på noget andet. Så vi købte to mountainbikes og begyndte at cykle sydfyn tyndt. Det var fedt. Men så blev det vinter. Så blev vi jo nødt til at bygge en arkademaskine.
Vi startede med at købe knapper i England. Allerede her begynder kvalitetsovervejelserne. Da vi nok ikke skal bygge mere end én arkademaskine, valgte vi den gode slags, Cherry. Så det blev “MINI-PAC ARCADE CABINET BUILDERS KIT”, i D44X Cherry version. Det fede ved det her sæt, er at ALT følger med, både ledninger, keyboardencoder, joysticks, microswitches osv. Det virker 100% – og der skal ikke loddes noget.
Pris indtil videre:
20 Knapper, 2 joysticks, ledninger og encoder: 771.-
Derefter skulle der købes lyd. To højttalere, forstærker og gitter – i krom. Vi købte det i dk på Arkadeshoppen, egentlig kunne vi have fået det en snas billigere i England, men de havde ikke et krom-gitter – og krom er jo vigtigt. En lille detalje; der fulgte ikke strømforsyning med til forstærkeren, men jeg havde en i skuffen der kunne bruges.
Pris indtil videre:
20 Knapper, 2 joysticks, ledninger og encoder: 771.-
15 W. Højttalere: 2 x 29.-
Gitter: 2 x 18.-
30 W. Forstærker: 119.-
I alt: 984.-
Så skal der jo også være en skærm. Desværre er man gået bort fra 4:3, og vi havde ikke en stående, så det blev en ny 23″, AOC E2470SWHE, med 5ms responstid, så den kunne bruges til gaming. Den kostede så 905.-
Pris indtil videre:
20 Knapper, 2 joysticks, ledninger og encoder: 771.-
15 W. Højttalere: 2 x 29.-
Gitter: 2 x 18.-
30 W. Forstærker: 119.-
Skærm: 905.-
I alt: 1.889.-
Så mangler vi så det sidste, selve hjernen. Her er der flere valgmuligheder. Jeg har tidligere været forbi en aflagt stationær (eller bærbar), som automatisk bootede up i Windows og startede Mala som frontend for MAME. Det fungerede faktisk fint, og de gamle spil bhøver ikke megen processorkræft. Men jeg har altid haft et crush på Linux og Raspberry Pi, så det blev valget – også fordi det bare er sjovt at prøve noget nyt. Raspberry 3 kan klare langt de fleste af spillene uden problemer, meeeen… Jeg glæder mig til der kommer en Raspberry 4 eller 5, så vi kan undgå lyd-glitches i de nyere fighter-spil. Altså købte jeg en Raspberry 3 + 32 GB SD kort i microfomat (jeg havde en mini-USB strømforsyning til Raspberry’en liggende i skuffen fra en gammel Android-telefon).
Pris indtil videre:
20 Knapper, 2 joysticks, ledninger og encoder: 771.-
15 W. Højttalere: 2 x 29.-
Gitter: 2 x 18.-
30 W. Forstærker: 119.-
Skærm: 905.-
Raspberry Pi 3 Model B: 299.-
32 GB SD Kort: 179.-
I alt: 2.367.-
Så!
Nu manglede der bare træ. Glem spånplade og MDF. Det smuldrer, bliver skævt og trækker fugt. Vi købte 12 mm krydsfinér til kassen og brugte 18 mm birkefinér til controlleren / knapperne. Træet til kassen er ok, det kunne dog godt have været en smule tykkere, for at give endnu mere stabilitet.
Pris indtil videre:
20 Knapper, 2 joysticks, ledninger og encoder: 771.-
15 W. Højttalere: 2 x 29.-
Gitter: 2 x 18.-
30 W. Forstærker: 119.-
Skærm: 905.-
Raspberry Pi 3 Model B: 299.-
32 GB SD Kort: 179.-
Træ: 600.-
I alt: 2.967.-
Så skulle vi igang. Vi startede med at lave controlleren. Vi fandt et 28 mm spadebor og så kiggede vi ellers på en hel masse knap-layouts på nettet. Vi ville gerne have to på siden til flipper spil, og ellers rigeligt med knapper på toppen. Vi prøvede at efterligne X-Arcade layoutet, men flyttede de nederste knapper lidt til højre. Det er jo et ret vigtigt led i processen og selvom vores controller blev fin og virker, så burde vi have holdt dem til venstre, fordi man indimellem kommer til at trykke på dem med håndroden, når man hviler hånden imens man spiller. Ja, ja – man lærer sålænge man bygger. Der er masser af designs inde på Slagcoin, og ellers rundtomkring på nettet. Vi endte med at bruge det her og tilføjede selv to ekstra knapper pr. spiller – du kan hente PDF’en her:
For at teste om controlleren virkede, så blev vi jo nødt til at få Raspberry’en til at virke også. Der er nogle flinke nørder som har dedikeret deres tid til at skabe RetroPie. Det er et Linux-Build, som er skabt til at emulere gamle arkademaskiner og det passer til Raspberry’ens ARM-Arkitektur, men de flinke mennesker har også lavet et x86 build, så man KAN faktisk også lave sin aflagte PC om til en RetroPie.
Vi hentede et image og fulgte instruktionerne og voilá, det kørte med det samme. Næsten. For Controlleren skulle også programmeres. Det kunne nemt gøres fra frontend når man bootede op, sålænge det bare var én spiller, men hvis det er to spillere, så kræver det lidt mere. Så via FTP hentede vi Retroarch.cfg og rettede den, så den nu ser sådan her ud. Endelig virkede controlleren.
Så blev det tid til at bygge kassen. Her har en dansk fyr lavet en meget fin hjemmeside, koenigs.dk, hvor han har lavet en rigtig god guide og en fin PDF. Vi fulgte den næsten slavisk, på nær vi ikke ville have skuffesn, da jeg tidligere har bygget et kabinet med skuffe, og den endte bare med at ødelægge ledninger ved brug, så den droppede vi. Det blev lidt tæt på med vores bue ved skærmen, den blev lidt for dyb, men vi klarede frisag…
Så fik vi også en ny ven til de to samlinger på forsiden. Plastisk træ 🙂 Det kan slibes og males som almindeligt træ.
Næstsidste step var at få lavet vores Marquee, det skilt som sidder i toppen, og så få malet kassen. Hvis det firma vi fandt var på Børsen, ville jeg købe aktier i det. Cotter.dk, eller Copenhagen Fabrication, har simpelthen fået lavet den mest brugervenlige og transparente laser-cutter service jeg længe har set. Der er masser af firmaer som gør det her med at laserskære i materialer, men ingen gør det så nemt. Så vi hentede InkScape, Máni fandt en font han kunne lide og så døbte vi maskinen MoonMachine – fordi Máni betyder måne 🙂
Vores 6 mm MDF kom med posten en lille uge senere og blev malet.
I overensstemmelse med håndgjort er velgjort og gammel tech rocker, så fandt vi en overheadprojektoer, vi købte Poscatusser på nettet og så gik vi igang med at pynte maskinen. De fleste ville nok her vælge at få lavet fancy vinyl, eller tapetklistre Star Wars plakater på, men vi hyggede os med det – og synes den er blevet fin 🙂
Så var det blevet tid til at sætte det hele sammen. Vi forbandt højttalere og det hele, fik lavet en lille pose på indersiden til tastatur og mus, fik sat julelys bag ved Marqueen (et fremtidsprojekt er at lave LED-lys, som styres i forhold til lydniveau bag ved marqueen), skruede bagpladen godt fast og lavede magnetlås til fronten, så der stadig kunne fikses ting.
Og nu står den der. Med Pacman, OutRun, Tekken, 1941, Mario Kart, Metal Slug, SpeedBall 2, Commando, Hot Fanatsies, Tetris, Bubble Bobble og ca. 5000 (not kidding) flere. Det er ret fantastisk 🙂
Pris i alt: ca. 3.000.- inkl fragt og diverse. Tidsforbrug? Nej. Tidsfornøjelse 🙂
Næste projekt bliver om små 20 år, når Máni skal være far og jeg går i farfar-panik. Så bygger vi sådan en her – og en tilbygning til huset, så der er plads til både børnebørn og maskine 🙂
- 9 kommentarer til Byg din egen arkademaskine med RetroPie
Sikke dog en helt fantastisk historie.
Godt gået Máni og fatter.
B-far er vildt imponeret. Glæder mig til at game på den !!!
Kærlig hilsen
Hej Kim
Rigtig flot maskine, og da jeg fik samme ide og begyndte at google, fandt jeg din side. Jeg har været rigtig glad for dine råd og har delvist fulgt dine indkøb.
Må jeg spørge om, du selv programmerede controlleren efter al den kabling, eller om der er en “pre” setting, som jeg kan se, der er på andre sæt, man kan købe. Jeg har købt samme pakke som dig, og jeg kan se, at der vidst nok er et program, hvor man kan programmere den.
vh
Kim Pedersen
Hej Kim.
Dejligt du kan bruge mine hints. Jeg omprogrammerede den ikke, men brugte blot default – men rettede så til i min retroarch.cfg, som du også kan downloade her på siden. Dens default er her:
https://www.arcadeworlduk.com/content/Minipac_wiring.pdf
Jeg synes ikke det var det nemmeste i verden at få den til at fungere med to spillere, men det er dog muligt. ÅS det kan altså være det er nemmere at omprogrammere den, det har jeg dog ikke selv erfaring med.
Send gerne et link til et billede af din maskine når du er færdig 🙂
God arbejdslyst,
Kim
Fedt projekt 🙂
Jeg er selv igang med en bartop til min søn… Men bøvler med at finde et image… Har. Prøver Arcade Punkts, men virker ikke for mig.
Hvor fandt i jeres?
Skriv gerne en mail.
Kasperob@gmail.com
Mvh. Kasper
Hej Kasper.
Vi fandt et 32 GB image via google, men det link vi brugte er dødt, så jeg kan desværre ikke hjælpe. Dog synes jeg Arcade Punks virker som et godt sted at starte. Mit image er også snart uddateret, da RetroPie skifter linux-kerne, så jeg tør ikke længere opdatere mit image, hvilket på sigt at lidt træls…
Hej
Sjovt og godt projekt, vil prøve at følge din guide og måde…
Kan du fortælle hvordan du fik tal/skabelon tegnet ned på træet?
Jeg er lidt i tvivl om hvad tallene R50 og R200 betyder i bøjninger/knækkende
Håber mit spørgsmål kan forstås
Hej Mikael.
Jeg brugte en tommestok og målte bare længder og tegnede ned efter den, jeg havde ikke en skabelon i fuld størrelse. R50 / R75 / R200 står for Radius, altså hvor stor en cirkel der definerer hjørnet. Jeg bruget ikke selv de tal til noget, men købte en skærm tidligt i processen og tog mål fra den, så jeg var sikker på at den kunne være i kassen. Håber det giver mening – som du kan fornemme, så var mit ret “frihånd”, og det gik nogenlunde 🙂
God fornøjelse, send gerne billede når du er færdig!
Hej
Jeg har ret mange problemer med at lægge spil til ved brug af rasbery pi 3 og retropie er det noget i har styr på
Hej Thomas.
Det er ikke noget jeg har synderligt styr på, men som nævnt tidligere, så er https://www.arcadepunks.com det rigtige sted at starte. Her kan du downloade et færdigt image som passer til din Raspberry Pi. Det var også lidt tricky at få programmeret knapperne rigtigt, men efter noget tid, så lykkedes det – her er google og youtube dine venner, og måse snart ChatGPT 🙂
God arbejdslyst,
Kim.